Teach-the-teacher: opleidingsdraaiboek - (punt 2)

Teach-the-teacher: opleidingsdraaiboek - (punt 2)

Om een opleiding te laten erkennen, moet bij de erkenningsaanvraag een draaiboek gevoegd worden. Als opleider kan je aan de slag met een erkend draaiboek, gemaakt door een collega. Maar misschien voelt dit niet goed en wil je de opleiding herwerken? Of wens je een nieuwe opleiding te ontwikkelen en te laten erkennen?

We gaan aan de slag met bestaande draaiboeken en onderzoeken uit welke onderdelen een draaiboek is opgebouwd.

Na deze opleiding heb je een kader waarmee je zelf een draaiboek kan ontwikkelen.

Inhoud

Deel 1: Wat is een opleidingsdraaiboek? Wat zijn de onderdelen?

In de voormiddag onderzoeken we bestaande draaiboeken en leggen deze naast de voorwaarden voor een erkenning. De draaiboeken worden ontrafeld in onderdelen. Deze onderdelen zijn: de algemene doelstellingen, de specifieke doelstellingen, het doelpubliek, de beschrijving van de inhoud, de presentatie, de syllabus, de gebruikte materialen.

Deel 2: Zelf aan de slag met een draaiboek.

In de namiddag gaan we zelf aan de slag met de onderdelen. Voor elk onderdeel wordt een methodiek aangeleerd en krijg je een methodologisch kader. We oefenen in kleine groepjes met het opbouwen van de verschillende onderdelen van een draaiboek:

  • De doelstellingen: Hoe vertrekken vanuit de algemene doelstellingen en analyseren van de specifieke leerdoelen?
  • De inhoud: Hoe formuleren van een korte, gestructureerde en chronologische beschrijving van de inhoud van de cursus?
  • De presentatie: Stapsgewijs vullen we de inhoud aan met een gedetailleerde beschrijving van de wijze waarop het theorie- of praktijkgedeelte zal gegeven worden. We voegen de gebruikte materialen toe.
  • De syllabus: We bekijken aan welke voorwaarden de syllabus moet voldoen en wat de linken zijn met de inhoud en de presentatie.
Erkenning

Deze bijscholing werd door de Vlaamse Overheid goedgekeurd als erkende bijscholing voor de rijlesgever, zoals voorzien in artikel 14 van het KB van 11/05/2004 en komt in aanmerking voor punt 2.

Wachtlijst

Wij contacteren je zodra er nieuwe sessies zijn.

Zet me op de wachtlijst

Incompany

Het is mogelijk om als bedrijf of organisatie deze opleiding incompany te organiseren.

Vraag een sessie aan
TOP